Új szokások, új képességek elsajátítása – bevezetés a life coachingba

business-3639450_1280
Egyéni Coaching / Praktikák

Új szokások, új képességek elsajátítása – bevezetés a life coachingba

Amikor life coaching-ról beszélünk, sok téma felmerülhet: a karrier, a munka-magánélet, a párkapcsolati témák, a személyes fejlődés, a különféle életvezetési problémák, elakadások. Cégvezetőkkel dolgozva sokszor menet közben is beleütközünk ezekbe a kérdésekbe és jó, ha olyankor megállunk és elidőzünk az adott témán. Mindenképp fontos felhívni az adott cégvezető figyelmét arra, talán érdemes lehet vele is dolgoznunk külön egy-egy ilyen jellegű kérdésen, érdemes ajánlatot tennünk, hogy képzeljük el és miért tartjuk fontosnak. Általában a magánéleti válságok, krízishelyzetek jó alaposan beleszivárognak a munkába, a céges működésbe is. Még ha elvileg ügyelünk is rá, hogy ez ne így legyen.

Hogy változhatnék meg, amikor mindig ilyen voltam, mindig így működtem? – tette fel a kérdést a minap valaki. És milyen fontos kérdés!

Hányan küzdenek azzal, hogy nem tudnak leszokni egy rossz szokásról, hogy tudják, jobb lenne, ha változtatnának a működési módjukon, a stílusukon, a kommunikációjukon, az életvezetésükön, de nem megy!

Néha azért láthatunk jó példákat is. Ki ne találkozott volna már olyan régi ismerőssel, aki úgy nézett ki, mintha kicserélték volna (előnyére), aki egészen más stílusban beszélt, kommunikált mint korábban, aki valahogy beérett, valahogy – azt érezni rajta – összeállt, kivirult, kiteljesedett?

A ’tehetetlenségnek’ több oka is lehet:

  • Gyakran nem látjuk magunkat reálisan, önismereti problémáink vannak. Sokszor nem érzékeljük, nem tudatosítjuk magunkban azt, hogy ez egy rossz szokás, ezzel ártunk magunknak (vagy másoknak), illetve nem gondolunk rá – ha esetleg a felismerés meg is születik -, hogy van lehetőségünk változtatni rajta.
  • Lehetséges, hogy tisztában vagyunk a dologgal, a problémával, de tehetetlenséget érzünk, reménytelennek gondoljuk, hogy képesek lehetünk változtatni.
  • Teljesen más elképzeléseink vannak magunkról, másban látjuk a probléma okát, gyökerét, mint ami valójában. Elképzelhető, hogy a múltban sok téves visszajelzést fogadtunk be, illetve fordítottunk úgy le magunkban, hogy ez lett az eredménye és ezt a megértést tettük magunkévá.
  • Egyszerűen elsodornak az élet feladatai, nincs időnk és kedvünk ilyen dolgokon gondolkodni, visz minket az ár. Úgy, ahogy.

Felismerés:

Ha eljutsz oda, hogy szeretnél valamin változtatni, vagy megtanulni valami újat, néhány akadályt általában le kell küzdened. Ha ezt egy coach-csal csinálod, akkor izgalmas kérdéseket fog feltenni neked, amelyekre a válaszokat időnként egészen más összefüggésekből, más történetekből fogjátok megtalálni.

Ez egy ún. szűrőtisztítási folyamat, aminek az a lényege, hogy végignézzük, attól a fázistól kezdődően, hogy elér téged egy információ, odáig, hogy az milyen tettekre sarkall, több szűrőn megy át benned a dolog. Nem mindegy, hogyan értelmezed, épp milyen lelkiállapotban talál meg, milyen hiedelmeiddel, beléd nevelt és rád nyomott elvárásokkal kell megküzdenie. De még az is lehet, hogy minden oké, érted, látod, elhatározod, és mégsem csinálod meg. Na, ez a varázslat, innen kimozdulni!

 

Változni, tanulni, változtatni való képesség

Ahhoz, hogy valóban tudjunk változtatni, meg kell értenünk azt a törvényszerűséget, ahogyan változnak a szokásaink. Ez is egy többfázisú folyamat.

Attól függően, hogy a következő szakaszai közül épp hol tartunk, különböző teendőink lehetnek, más módon kell dolgoznunk a siker érdekében. De melyek is ezek a szakaszok?

  1. Az öntudatlanság boldog/inkább boldogtalan állapota: még nem érkeztél el abba a tudati állapotba, hogy tisztában légy vele, mit kellene megtanulnod, min kellene változtatnod.
  2. A tudatos, de képesség-nélküli állapot: ráébredsz, szükséged lenne arra a tudásra, de még nem tudod, hogyan. Kicsit lehet frusztráló, lehet reménytelen, lehet homályos, bizonytalan az a mód, ahogyan ez megtanulható, magadévá tehető, de a lelked mélyén érzed, kellene neked ez a tudás, ez a kompetencia, ez a másfajta működési mód.
  3. A tudatos képesség időszaka: már miénk a tudás, van már tapasztalatunk, de még oda kell figyelni rá, még könnyen visszacsúszhatunk, még sok a hibalehetőség, még nem rögződött egészen mélyen a dolog.
  4. Az öntudatlan képesség fázisa: amikor teljesen magunkévá tettük az új szokást, megtanultunk úgy valamit, hogy automatikusan megy, nem kell különösképpen koncentrálnunk rá.

 

Tudatos tervezés

Fontos tehát, hogy az igazán jelentős változásokat tudatosan tervezzük meg, illetve ha meg akarunk valamit tanulni, akkor addig gyakoroljuk azt, amíg eljutunk egy olyan szintre, amikor már nem kell rajta gondolkozni, jön belőlünk a tudás, hozzáértés, amikor már álmunkból felkeltve is aszerint működünk (ha egy új szokásról van szó).

Az is világos, hogy mindehhez idő kell. Persze egy-egy téma nem ugyanannyi tanulási, gyakorlási időt igényel, de egy napi szokás, rutin megváltoztatása a tapasztalatok szerint minimum három hetet vesz igénybe. Azt követően már általában megy ’magától’.

Tehetsz egy próbát: van-e valamilyen tevékenység, amin szeretnél változtatni, amiről le-, vagy amire rá szeretnél szokni?

Mondjuk egy kis reggeli torna? Vagy valami komolyabb mozgás beiktatása, rendszeressé tétele?

A vacsorázási szokásaid?

Az otthonról való elindulás?

A kávézási, alkohol fogyasztási, alvási, evési, FB-ozási szokásaid netán?

A kollégáddal való kommunikációs forma?

Akkor kezdd el kicsiben, határozd meg magadnak, mi lenne az az első kis lépés, amellyel elindulhatnál a változtatás irányába? Ha ezt 3 hétig meg tudod csinálni, menni fog a következő lépés, a következő elhatározás megtervezése, kivitelezése is.

Ha nem megy, akkor olvass még utána, gondolkozz el rajta, mi lehetett az ok, valóban annyira fontos lenne ez neked? Illetve ott van a lehetőség, hogy fordulj szakemberhez. Ha egyszer ezt megtanulod, könnyebb lesz más témában is alkalmazni. Ez is egyfajta tanulás!

Mindig mondom, hogy a coaching egy varázslat!

A ’szűrőtisztításhoz’ hasonló módszerekhez hasonló sok-sok módszer, eszköz van a tarsolyunkban, amelyeket – ha kell – ’nem félünk használni’!

Persze az, hogy pontosan milyen kérdéseken keresztül, hogyan, hol és milyen sebességgel zajlik a folyamat, sok dologtól függ. Ezt mindig ‘ráigazítjuk’ az adott ügyfélre. A fentiekben leírtak inkább azt prezentálják, mi a folyamat háttere, logikája. A coaching folyamatnak mindig fontos része az első találkozás, illetve a szerződéskötés, ahol számos kérdés, technikai részlet tisztázásra kerül.

Soha nem állunk fel úgy egy ülésen, hogy nem tisztázzuk, mi az elvégzendő feladat a következő találkozóig, illetve azt, mivel folytatjuk legközelebb.

Ha felkeltette az érdeklődésedet, és még nem próbáltad, de van valami olyan jellegű célod, terved, amivel nem boldogulsz, akkor miért nem teszel egy próbát? Hidd el, nincs veszítenivalód!

 

Felhasznált irodalom: Stephen Neale, Lisa Spencer-Arnell és Liz Wilson: Érzelmi intelligencia coaching (A vezető, a coach és az egyén teljesítményének fejlesztése)