Más szemmel nézve a rezilienciára

walk-3731094_960_720
Cég / Élet / executive coaching / Praktikák / Reziliencia

Más szemmel nézve a rezilienciára

Akik ismernek minket, a Tree Vision csapatát, tudhatják, hogy egyik legfőbb területünk a reziliencia, a lelki immunitás témája. Dr. Tábor István kollégámnál hitelesebben nem sokan tudják ezt a kérdést tárgyalni, azt gondolom. A közös munkákat megélve pedig tapasztalatból is állíthatom.

Ezért is volt izgalmas a Coachok Szakmai Szövetsége idei

https://www.facebook.com/coachOK.hu/videos/2053742161356759/

Corporate Konferenciáján meghallgatni egy nemzetközileg ismert coach, Dr. Rose Aghdami előadását is a témáról. Ráadásul István is előadott, így néhány óra különbséggel mindkét előadást élvezhettük.

Megfigyeltem más témákban is, hogy sok dologtól lehet jó, hiteles egy előadás. Egyik előadónak a kisugárzása, a humora, a személyisége viszi magával a közönséget, másiknak a témában való jártassága, a szakmai hitelesség, a jól felépített mondanivaló. A csúcs természetesen az, ha minden együtt van, ha a hallgatóság nagy élvezettel hallgathatja az előadást és ugyanakkor jelentős új tudással gazdagodhat közben. Valljuk be, ezt nem egyszerű elérni.

Mint minden dolog, ez is több tényező függvénye: függ az előadótól, a témától, a helytől, környezettől, az előzményektől stb. Itt most minden adott volt, jó volt a szervezés, jó volt a téma, jók voltak az előadók. Persze én elfogult is vagyok, nagyon érdekel is a téma, úgyhogy inkább nem nyilvánítok személyes véleményt. De a visszajelzések kifejezetten pozitívak voltak.

Mi megélhettük, hogy jó úton vagyunk, szakmailag hasonló alapokról kiindulva dolgozunk, mint Rose, de azt is láttuk, hogy az a hihetetlen magabiztosság és tudás, ami benne megvan, belőlünk nem mindig jön olyan egyértelműen. Biztos vagyok abban, emögött ott van az a tény is, hogy ő nyitottabb közegben dolgozik, olyan üzleti kultúrában, ami nálunk még nincs meg, vagy nagyon ritka. De mi épp ezért dolgozunk! Ennek elérése az egyik fő célunk!

Rose előadásában kicsit más megközelítésben tárgyalta a rezilienciát, kiemelve annak neurobiológiai faktorait. Felhívta a figyelmet arra, hogy nem véletlen, miért vagyunk olyan nagyon különbözőek mi, emberek. Mintegy 20 ezer gén működik bennünk, melyek közül ráadásul egyik be van kapcsolva, másik nincs (köszönhetően számtalan tényezőnek). Emellett felhívta a figyelmet a környezeti tényezőkre és hatásaikra is.

Saját reziliencia fejlesztő programunkon mi is komolyan dolgozunk ezen: a belső erőforrások számbavételekor három tényezőt veszünk végig: a biológiai, a lelki és a környezeti faktorokat. Érdekes felismerések születnek! Nagy erőt tud adni a későbbiekben, ha valakiben tudatosodnak olyan dolgok, amelyeket korábban nem vett észre, vagy nem tulajdonított nekik jelentőséget, netán nem gondolt rájuk.

Rose így fogalmazott előadásában: aki reziliens, az:

  • tud segítséget kérni
  • tudja, hogy mások felé is gondoskodással tartozik
  • rugalmas, elfogadó, optimista – Nem önző, hanem tiszteli önmagát!
  • arra összpontosít, amire neki van befolyása! ha olyanra próbálunk, amire nincs, akkor frusztráltság, szorongás lesz a vége

Eddigi tapasztalataim szerint sokszor a segítséget kérés is és a másokról való felelős gondolkodás is nehéz kérdések. Van sokunkban egy jó adag szemérmesség, szégyenérzet, illetve a közvetlen hozzátartozóinkon túl gyakran nem vagyunk elég szolidárisak, nem gondoljuk, hogy feladatunk lehet.

És ne gondoljátok, hogy mindezt csak személyes tapasztalatokból mondom! Ez céges munkáknál is sokszor előjön. A delegálás, az egymásra figyelés, az empátia olyan területek, amelyekkel a legtöbb vezetőfejlesztés során találkozunk, van mit rajtuk dolgozni.

Azt is hangsúlyozta Rose, hogy vegyük figyelembe, hogy a pozitív érzelmek hatása kumulatív! Ez egy jó támasz lehet a munkánk során. Igen, ez tényleg így van! Sokszor elmondtuk már, hogy ha csak elkezdünk valakivel dolgozni, már attól beindul több dolog, valahogy sínre kerülnek bizonyos dolgok a munka elején.

Ha nehéz helyzetekben képesek vagyunk konstruktív, pozitív válaszokat adni, akkor konstruktív érzelmi válaszokat fogunk megélni, hinni fogunk abban, hogy meg tudjuk oldani máskor is. A többszöri ismétlés pedig többszörös hatással jár!

Ha valaki belenéz Rose honlapjába, talál ötleteket arra, hogyan induljon el a változás útján. Nincs benne semmi ördöngősség: készíts egy listát, miket változtatsz meg az életedben a következő hónapban, miket csinálsz másképp, mi újakat próbálsz ki, aztán talád ki, mi lesz az az egy, amit már ma (na jó, esetleg holnap) elkezdesz. És nem kell nagy dolgokra gondolni!

Ha érdekel a téma, mi is itt vagyunk, több ötletünk is van. Íratkozz fel hírlevelünkre, figyeld ajánlatainkat!

https://treevision.org/hirlevel-feliratkozas/