Ha Ő megtette magáért, TE is tedd meg magadért!

hands-982121_1280
Reziliencia

Ha Ő megtette magáért, TE is tedd meg magadért!

Egy jó példa arra, hogy mire képes a lelki ellenálló képességünk, a rezilienciánk

Néhány nappal ezelőtti reggel, amikor az elipszoidom tekerése közben hallgattam a rádiót, az alábbi kis történetet mesélte a szerkesztő az 51 éves Alex Zanardiról, az autóversenyzőről, akit 17 évvel ezelőtt  egy súlyos baleset ért. Elvesztette mindkét lábát, hétszer kellett újraéleszteni, de túlélte.

A műsorból vett idézet tökéletesen körvonalazza a reziliens attitűd legfontosabb ismérveit:

„A valamikori forma egyes pilóta nem adta fel, a baleset után felépülve hozzáfogott a kézihajtásos kerékpározáshoz, mi több, olimpiai bajnok lett belőle. Majd részt vett a barcelonai Iron Man-en ahol 42 kilométert kell futni, 180 kilométert biciklizni és 3,8 kilométert úszni. Zanardi megcsinálta mindezt 9 óra alatt, láb nélkül. De a legnagyobb öröm mégis az volt számára, hogy visszatérhetett az autóversenyzéshez. A hét végén Misanoban a német túraautók futamán indulhatott, a szervezők szabad kártyát adtak neki a késő éjszakai futamhoz és az 51 éves sportoló edzés nélkül beült a BMW-be és ötödik lett.

Utána ezt mondta:

Ezt a hétvégét sosem fogom elfelejteni, mindig a szívemben lesz. Amikor elindultunk, sokan azt hitték, hogy csak zavarni fogom a versenyt, elállom az útjukat. De lám, meg is előztem néhány embert! – mondta szerényen, mert majdnem mindenkit megelőzött, hiszen az ötödik lett a végén.

Hogy hogyan volt ez lehetséges lábak nélkül? Úgy, hogy a gáz és a fék kapcsolót beépítették a kormányba.

Minden lehetséges, csak akarat és lelemény kell hozzá, meg hát Alex Zanardi, aki még 17 évvel a balesete után is elmondhatja magáról, hogy szinte sosem tekint vissza szomorú nosztalgiával a régi napokra, hanem minden napja azóta is az életörömről szól. Elvesztettem a lábaimat, de a humoromat, azt nem – mondta egyszer.„

https:https://www.youtube.com/watch?v=KysP71KKzIc

Megúszható-e a kudarc, a trauma?

Eddig a történet, és bár elég extrém Zanardi sorsa, nem zárható ki, úgy is mondhatnánk, elkerülhetetlen, hogy életünk során velünk is előfordulnak balesetek, krízisek, traumák akár a magánéletünkben, párkapcsolatunkban, családtagunk halálával, munkahelyünk elvesztésével és esetleges egzisztenciális válságainkban. Az élet megúszhatatlan traumák és krízisek nélkül, sőt a válságok mentén erősödik lelki ellenálló képességünk, más szóval reziliens képességünk, lelki immunitásunk.

Itt gondolj egy pillanatra arra az aktuális nehézségedre, veszteségedre, traumádra, amivel esetleg éppen most kell megküzdened, és hasonlítsd azt össze Zanardi 17 év előtti állapotával.

Kérdezd meg magad, hogy te mit tettél volna az ő helyzetében?

Éld bele magad a versenyző történetébe és képzeld el, hogy veled zajlik mindez és az alábbi kérdések sora jöhet szembe:

  • Szóval, új a helyzet, nincsenek lábaim, a múltam sikertörténet, azt hogyan folytatom, amikor eddig a lábaimból és a tudásomból éltem? Lehetséges akár csak egyik napról a másikra valahogy túlélnem? Mit adhat most nekem a múlt?
  • Hihető-e, hogy egyáltalán lábra állok a ’mű végtagokkal’? Van-e hitem, hogy még valaha is valakivel megmérkőzhetek? Vagy utolsó lesajnált ember leszek, terhére a családomnak, embertársaimnak? Hihetek-e még magamban, vagy bármiben?
  • Miben találom meg a jövőmet? Van-e új lehetőség így lábak nélkül? Mi mást tehetnék, ha egyáltalán?
  • Mire építhetek, mi maradt belőlem? Kihez, mihez forduljak, mire lesz még erőm, milyen forrásokhoz nyúlhatok egyáltalán?
  • Ha nekifutok valamilyen tervemnek, lesz-e erőm végigvinni? Ugyan eddig is mindig sportoltam, de lábak nélkül?
  • Egész életemben csak az autó volt, hogyan veszem rá magam valami egészen másra, hiszen az autót el is felejthetem úgy, ahogyan van. Talán legjobb lett volna ott maradni abban a karambolban, most mihez kezdek? Talán a lovak közé dobom a gyeplőt, aztán lesz, ami lesz…
  • Hogyan leszek én megint a régi? Én voltam a versenypálya bohóca, a vicceimen, poénjaimon nevetett az autós világ, én tuningoltam a  társaimat, ez most hogy lesz? Lehet, hogy valami gyászhuszár lesz belőlem?
  • Na és mindennek tetejébe kivel osszam meg ezt a rakás szerencsétlenséget? Panaszkodjak, siránkozzak magamban? Mi a jövőm? Mi a megoldás?

Ha most ránézel a történetre, hogy Zanardi mindezeket a kérdéseket hogyan oldotta meg, és hogy te a helyében meddig jutottál volna el, az biztosan elgondolkodtató.

De ha csak összehasonlítod történetét a sajátoddal és minden kérdésre megkeresed a saját ügyeddel kapcsolatos válaszaidat, és úgy érzed, hogy volna mit tisztázni, már az segíthet annak megválaszolásában, milyen jövőt tervezz magadnak.

Hogy látod, TE mennyire vagy reziliens? Vagy úgy gondolod, téged nem érhetnek kudarcok, traumák? Vagy már tudod őket kezelni?

 

Mit tudunk mi ajánlani?

Ha a fentieken túl vagy, talán akkor is segíthet neked a mélyebb munkában, a nehézségek megoldásában, a későbbi kudarcok, nehéz helyzetek kezelésében a mi reziliencia programunk, elsősorban a te egyéni lelki immunrendszered, a reziliens képességeid feltérképezésében! Célunk, hogy szisztematikus munkával azokon a gyengébb elemeken javítsunk, amelyeket közös munkával megtaláltunk. A végén a saját, testreszabott megoldásaidat viheted majd magaddal!

Tudd, hogy az emberek mintegy harmada kiváló rezilienciás képességekkel születik, de a jó hír a másik két harmadnak, hogy ezek a képességek fejleszthetők, tanulhatók, és nem mi, de te csodákra vagy képes!

Ne hidd, hogy ez csak Alexnek sikerült, ha ő megtette magáért, akkor te is tedd meg magadért!

Szeretettel várunk reziliencia programjainkon, ha ebben fejleszteni akarod magad!

Lehetőséget nyújtunk csoportos és egyéni folyamatra egyaránt.

Keresd a rezilienciafejlesztéshez kapcsolódó programjainkat honlapunkon és gondolkozz el, hátha megér egy próbát!

Legközelebbi tréningünk