Az Agyi fittség 10 komponense

motivation-word-cloud_698953-1862
Események

Az Agyi fittség 10 komponense

A mentális egészség és az agyi fittség
Mentális egészségünk javítását célkitűzésnek gondolhatjuk. Azt hisszük, hogy mindig tökéleteset kell alkotnunk, permanens boldogságunk a cél.
Ez tévedés. Az élet hemzseg a változásoktól és ezekhez a változásokhoz képtelenség folyamatosan azonos időben és azonos teljesítménnyel alkalmazkodni. Van úgy, hogy rossz napunk van, semmi nem működik, van amikor minden bejön, aztán váratlan veszteség ér, van amikor szerencse. Aztán jöhet egy lelki mélyrepülés , de lehetnek euforikus lelkiállapotaink is. Ezek az élet természetes velejárói.
Ebből következik, hogy egy akut krízis és az esetleg azt követő hosszantartó letargikus állapot, a krónikus stressz elviselhetetlenné válik. Felettébb gyanús lehet, ha valaki a folytonos eufóriában él.
Akkor mégis mit tehetünk és hogyan tartsuk egyensúlyba lelki egészségünket?
Egyik megoldás lehet, agyi fittségünk fejlesztése és annak magas szinten tartása. A fejlesztés és a fenntartás neuro-fiziológiai paraméterektől függ, de ezeket nagymértékben befolyásolhatjuk kognitív módszerekkel.
A fizikai változásokhoz, a pozitív beállítottságunk kialakításához, a megküzdési képességeinkhez, agyi teljesítményünk fokozásához gyakran teljes életmód változtatásra van szükség.
Agyi fittségünk fejleszthetőségét és szinten tartását az alábbi paraméterek alapvetően befolyásolják:

 1. Fizikai mozgás: • A rendszeres testmozgás szorosan összefügg az agyi kognitív funkciók állapotával és jelentősen csökkentheti a leépülés kockázatát. A mozgás növeli a véráramlást az agyban, serkenti a neuronok  keletkezését és támogatja az új neuronális kapcsolatok kialakulását.
 2. Egészséges étrend: • A kiegyensúlyozott és tápláló étrend nélkülözhetetlen az agy frissességéhez. Az omega-3 zsírsavakban, antioxidánsokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag ételek támogatják a kognitív funkciókat. Ide tartoznak a halak, olajos magvak, gyümölcsök, zöldségek és teljes kiőrlésű gabonák.[i]
 3. Funkcionális stimuláció: • A Az agyfunkciókat serkentő tevékenységek, mint az olvasás, a puzzle kirakás, a építő és kreatív játékok játszása és új készségek tanulása. Ezek segítenek az agy aktivitásának fenntartásában és hozzájárulhatnak az új neuronális kapcsolatok kialakulásához.
 4. alvás: • A minőségi alvás kulcsfontosságú a kognitív funkciók és a memóriakonszolidáció szempontjából. Az alvás hiánya csökkentheti az éber állapotban a figyelmet,  tanulási és gondolkodási sebességet a gyors döntéshozatalt és az általános kognitív teljesítményt.
 5. Stresszkezelés és a cooping: • A krónikus stressz negatív hatással lehet az agyra, beleértve a memóriazavarokat és a mentálhigiénés rendellenességek kockázatának növekedését. A stresszkezelési technikák, mint például a meditáció, a tudatos jelenlét, a Mindfullness és a relaxációs gyakorlatok, támogathatják mentális egészségünket.
 6. Szociális kapcsolatok: • A rendszeres társas és egyéni kapcsolatok fenntartása hozzájárulhat a tudatos rugalmas ellenállóképesség és az érzelmi intelligencia fejlesztéséhez .
 7. Folyamatos tanulás: • Az élethosszig tartó tanulás összefügg az agyi vitalitással. Legyen szó új készségek elsajátításáról, vagy tanulmányaink folytatásáról. az agyi frissességhez nélkülözhetetlen a kíváncsiság és a nyitottság az új felé.
 8. Egészség: • Az általános egészség fenntartása, beleértve a cukorbetegség és a magas vérnyomás kezelését, fontos az agy funkciójához. Azok a feltételek, amelyek befolyásolják a szív- és érrendszeri egészséget, szintén befolyásolhatják az agy véráramlását.
 9. Genetikai tényezők: • Habár a genetika befolyásolhatja kognitív képességeinket, de egy bizonyos életmód tudatos fenntartása ellensúlyozhatja genetikai hátrányainkat.
 10. Agyi rugalmasságunkat (neuroflexiibility fejlesztő tevékenységek: • Az idegtudomány szoros összefüggést állapít meg , hogy bizonyos fizikai, aszimmetrikus mozgási gyakorlatok, sportok, táncok, a zenélés, javíthatják a specifikus kognitív agyi rugalmassági funkciókat.
  A neuro-flexibilitás közvetlen hatással van intellektusunkra, A 11 intelligencia preferenciáinkra.

Fontos megjegyezni, hogy ezek a tényezők szorosan összefüggenek egymással és alapvetően befolyásolják agyi frissességünket és mentális egészségünket.
Ha valaki elkészítteti nálunk neuro-agilitás profilját, számszerű adatokat kaphat legfontosabb neuro-fiziológiai paramétereiről, aminek alapján testre szabott programot kaphat személyes fejlesztésére.
Dr. Tábor István
cognitive behavioral coach
www.treevision.hu
[i]